Ako vybrať správnu detskú bábiku?

Bábiky sú nezabudnuteľné hračky, ktoré nás sprevádzajú celým detstvom a dokonca aj v dospelosti na ne nezabudneme. Každé dievčatko má svoju obľúbenú bábiku, ktorá je zároveň jeho kamarátkou, maznáčikom, spoločníkom a dokonca si s bábikou trénuje „mamičkovskú úlohu“. 

Výber bábiky pre vaše dieťa netreba podceniť. Rozhodne by som stavila na kvalitnú, bezpečnú a samozrejme krásnu bábiku, avšak netreba zabúdať ani na účelnosť, lebo hra s bábikou môže mať veľa podôb a prínosov podľa veku dieťaťa. Ako teda vybrať správnu bábiku?

V prvom rade je rozhodujúci vek dieťatka, pre ktoré je určená. Veľkosť zvolíme primerane dieťaťu. V ponuke máme malé bábiky od 10 až po 50 cm. Malá bábika môže byť vhodnejšia na cesty.

Zvážiť by sme mali, ako predpokladáme, že sa bude dieťa s ňou hrať. Či má byť bábika kamarátka, verný spoločník, maznáčik, alebo sa s ňou bude dievčatko realisticky hrať na opatrovanie bábätka. Niektoré bábiky majú tiež pridanú hodnotu, napr. učenie rôznych druhov zapínania. Funkcia takej bábiky sa môže časom meniť s vekom dieťaťa. Od vyššie uvedeného závisí aký druh bábiky si zvolíme, či látkovú bábiku, ktorá je príjemná na dotyk, alebo realistickú, ktorá má telo z vinylu s verne zobrazenými detailami.  Dodatočne môžeme vyberať ešte interaktívne bábiky so zvukom, či bez zvuku a podobne. Do úvahy môžeme tiež zobrať, ak vyberáme bábiku pre chlapca

Pokiaľ ide o vzhľad, ten je otázkou vkusu. Všetky bábiky z našej ponuky sú krásne. :) Pozrite si nižšie prehľad a niekoľko tipov od nás.

Aká bábika je vhodná od narodenia?

Prvé bábiky pre najmenších

Milé a nežné bábiky, ktoré sú tiež pre deti od narodenia sú tieto bábiky značky Mom´s Care, ktorá sa špecializuje na hračky pre bábätká. Vyberá teda tie najjemnejšie a najbezpečnejšie materiály, ktoré spĺňajú tie najprísnejšie normy.

Moja prvá bábika - handrová bábika Moms

Textilné bábiky so zapínaním

Osvedčená nemecká hračkárska firma Legler pod značkou Small foot ponúka hneď dve bábiky, ktoré sú vhodné od narodenia. Bábiky sú pomerne veľké (37 cm), aby dieťatko malo pocit fyzickej prítomnosti a bezpečia, ale zároveň sú veľmi ľahučké. Dá sa povedať, že tieto bábiky s dieťatkom rastú, čo znamená, že v každom období bude bábika preň inak užitočná. V období dojčaťa to bude jeho maznáčik, a neskôr ako batoľa sa s touto bábikou naučí veľa praktických zručností. Bábika mu pomôže naučiť ako na rôzne druhy zapínania:

  • gombík,
  • zips,
  • šnúrky,
  • patent,
  • suchý zips

a trénovať jemnú motoriku pri obliekaní a vyzliekaní oblečenia bábiky.

Takže usmievavá copatá blondínka pre dievčatá a jej kamarát so šiltovkou na hlave pre chlapcov. :-)

Textilná bábika so zapínaním Legler, chlapec a dievča

Podobnou bábikou, ale ešte o 4 cm dlhšou je bábika od českej firmy Woody. Tieto ich bábiky pre chlapcov a pre dievčatá sú tiež nádherné a sú pre dieťatko aj na hranie aj na učenie.

handrová bábika so zapínaním Woody chlapec a dievča

Handrové bábiky

Kvalitné látkové bábiky, ktoré sú ručne šité, vyrába aj anglická firma Bigjigs Toys. Ponúkame širokú škálu handrových bábik Bigjigs, ktoré sú v rôznych veľkostiach od 28cm po 35cm.

mäkká handrová bábika pre najmenších Bigjigs z textilu

Trendové bábiky

Veľkým hitom sa stali látkové bábiky holandskej firmy LITTLE DUTCH z príjemného mäkkého plyšu.

Bábiky Little Dutch pre chlapcov i dievčatá

Z nich najobľúbenejšou bábikou je bábika Rosa. Dostupná je v troch veľkostiach 10 cm, 35 cm a 50 cm a určite poteší každé malé dievčatko.

Detská Bábika Little Dutch Rosa rôzne veľkosti

Samozrejme firma LITTLE DUTCH má variantu aj bábiky pre chlapcov a tou sa stala bábika Jim, ktorá je takisto v 3 veľkostiach 10 cm, 35 cm a 50 cm

Bábika pre chlapca - Little Dutch Jim - všetky veľkosti 50, 35, 10cm

Látkové bábiky bábätká

Pre všetky „malé mamičky“, ktoré sa rady starajú o bábätká tu máme bábiku baby Rosu a baby Jim. Túto sladkú plyšovú bábiku si vďaka praktickej taštičke môžu deti zobrať kamkoľvek so sebou. Baby Rosu a Baby Jima treba občas aj nakŕmiť, alebo im dať cumlík. Netreba zabúdať ani na výmenu plienky, von vždy treba zobrať čiapočku a nezabudnúť ich prikryť dekou aby im nebola zima. Deti sa tak hravou formou učia starostlivosti a zodpovednosti.

textilná bábika bábätko novorodenec Little Dutch Baby Rosa & Baby Jim

Realistické bábiky

No a naozaj krásne bábiky a bábiky ako živé bábätko vyrába známa španielska firma Llorens už od roku 1860. Tieto legendárne realistické španielske bábiky majú nádherné realistické napodobeniny detských tváričiek, ktoré vyzerajú ako živé a zrejme sú naozaj modelované podľa skutočných detí.

krásne realistické španielske bábiky Llorens

Bábiky Llorens sú dostupné v rôznych veľkostiach so zvukom i bez zvuku. Majú mäkké látkové telo alebo - v prípade realistických bábik - je z vinylu, na ktorom je realisticky zachytený doslova každý detail detského telíčka bábätka. Keď sa bábike so zvukom vytiahne cumlík z úst začne "hovoriť" "mama", "papa" a vydáva reálny zvuk plačúceho bábätka. Bábiky pre dievčatá bez zvuku s vláskami po celej hlave majú nádherné oblečenie a vyzerajú ako malé slečny.

Plačúce bábiky Llorens

Akú bábiku pre chlapca?

No nezabúdajme ani na chlapcov. Hoci bábiky často vnímame ako hračky pre dievčatá, nie sú vyhradené len pre ne. Rovnako mnohí chlapci sa radi hrajú s detskými bábikami a všetky vyššie uvedené prínosy hry s bábikou určite obohatia aj ich osobnosť. Pre chlapcov sú vhodné obzvlášť bábiky, ktoré im budú ako verný spoločník a kamarát (ako sú vyššie uvedené bábiky Little Dutch Jim). Bábika bábätko taktiež môže pomôcť chlapčekovi pripraviť sa na príchod mladšieho súrodenca.

Bábiky pre chlapcov